Modersmålsundervisning
Här hittar du information om förberedelseklass, svenska som andraspråk och modersmål som vänder sig till flerspråkiga barn och elever.
Förberedelseklass
Är du nyinflyttad till Sverige och har barn i åldern 7-16 år? Då är ditt barn välkommen till någon av våra förberedelseklasser. Hos oss får ditt barn lära sig svenska språket, eleverna lär sig också om skolsystemet, samhället och kulturen i Sverige. Läs mer om våra förberedelseklasser här. (OBS åtgärda länk!)
Svenska som andraspråk
Svenska som andraspråk är ett ämne i grundskolan för elever med annat modersmål än svenska. Svenska som andraspråk har en egen kursplan. Betyg ges i årskurs 6 till årskurs 9. Rektor beslutar om undervisning i svenska som andraspråk ska anordnas för elev.
Modersmål
Med modersmål menar man vanligtvis det eller de första språk som lärs in och som talas i hemmet. Modersmålet har stor betydelse för barns språk, identitets-, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål ger bra förutsättningar att lära sig svenska och andra språk.
Modersmål är ett eget ämne i grundskola med en egen kursplan. Betyg i modersmål ges från årskurs 6, men eleven får ett skriftligt omdöme från årskurs 1-5.
Modersmålsenheten
Inom Modersmålsenheten arbetar modersmålslärare och studiehandledare. Vi arbetar med alla förskolor och skolor i Lidköpings kommun, enheten har en egen verksamhetschef.
Vi har idag möjlighet att erbjuda modersmålsundervisning i över 20 olika språk. Vi arbetar också med modersmålsstöd i förskolan och i förskoleklass, det innebär att en modersmålspedagog finns med redan från inskolning och under barnets fortsatta förskoletid/tid i förskoleklass.
I grundskolan arbetar vi med studiehandledning, det innebär att de elever som behöver får stöd i undervisningen på sitt modersmål. Det är elevens rektor som beslutar om eleven har behov av studiehandledning.
Vem kan få modersmålsundervisning?
Om en eller båda föräldrarna/vårdnadshavarna har ett annat språk än svenska som modersmål och använder det dagligen som umgängesspråk med eleven, kan eleven få undervisning i sitt modersmål förutsatt att:
1. eleven har grundläggande kunskaper i modersmålet och
2. eleven önskar få sådan undervisning.
För att kommunen ska anordna undervisning i modersmål måste minst fem elever önska samma språk och lämplig lärare finnas. Undantag finns när det gäller de nationella minoritetsspråken: samiska, finska, meänkiele, jiddisch och romani chib.
Ansökan till modersmålsundervisning
För att ansöka om modersmålsundervisning fyller du i blanketten ”Ansökan om modersmålsundervisning”. Blanketten hittar du under rubriken ”Dokument” i högerspalten. (- görs om till "ful-etjänst!!!)
Vilka språk undervisar Modersmålsenheten i?
Modersmålspedagogerna på Modermålsenheten undervisar i:
- Albanska
- Somaliska
- Turkiska
- Arabiska
- Polska
- Franska
- Syrianska/syriska
- Persiska
- Dari-farsi
- Kurdiska (kurmanji, badinani, sorani.
- Portugisiska
- Bosniska
- Kroatiska
- Serbiska
- Engelska
- Thailändska
- Tigrinja
- Kinesiska
- Tjetjenska
- Ryska
- Romani
- Italienska
- Vietnamesiska
- Armeniska
- Spanska
- Finska
Modersmål i förskolan
I förskolan finns modersmålsstöd som en integrerad del av förskolans verksamhet. Det innebär att modersmålspedagoger arbetar i barngruppen och förstärker barnens modersmål och kultur. Pedagogerna i förskolan och modersmålspedagogerna arbetar tillsammans med ett interkulturellt förhållningssätt för att lyfta alla barns språk och kultur på ett positivt sätt.
För att nå målet går en del av pedagogerna i förskolan i handledning inom området flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan.
Publicerad:
Senast uppdaterad: