Stöd vid skilsmässa och separation
För familjer som går igenom skilsmässa eller separation, eller som funderar på det, finns hjälp att få. Familjerätten i Lidköping är till för er som bor i Götene, Essunga, Grästorp, Skara, Vara eller Lidköpings kommun.
Telefon: 0510-77 04 63. Telefonrådgivning måndag-onsdag samt fredag kl. 08:00–09:30.
Familjerätten erbjuder stöd och rådgivning i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge kring gemensamma barn. Vi erbjuder samarbetssamtal.
Samarbetssamtal är samtal som syftar till att ge er stöd i ert samarbete under och efter er separation.
Mer vägledning kring beräkning av underhållsbidrag, skilsmässoansökan, vägledning i hur man pratar med sina barn och utökad information om samarbetssamtal och delad vårdnad finns i fliken med länkar här under.
Skilda världar – gruppverksamhet för barn med skilda föräldrar
Gruppen är öppen för alla barn som är folkbokförda i Lidköpings kommun och är mellan 7 – 12 år, där föräldrar inte längre bor tillsammans.
I gruppen får barnen dela med sig av tankar och upplevelser i samband med föräldrarnas skilsmässa. Det blir också mycket pratat om känslor, olika slags familjer, hur det är att ha två hem, hur man klarar förändringar och hur man vågar säga ifrån och tala om vad man vill.
Vi gör olika övningar, lekar och ritar. Vi börjar varje träff med mellanmål. Att delta i gruppverksamheten är kostnadsfritt.
Vad sker vid separation eller skilsmässa?
Alla föräldrar som har gemensam vårdnad om sina barn har så även efter en separation eller skilsmässa.
Gemensam vårdnad betyder inte att barn efter en separation eller skilsmässa ska bo lika mycket hos båda föräldrarna, utan att föräldrarna har delat ansvar för barnet. Föräldrarna ska tillsammans komma överens i viktiga frågor som rör barnet.
Vad händer om föräldrarna inte kan komma överens?
Om föräldrarna har svårt att enas om vårdnad, boende eller umgänge för barnet kan man få stöd. Genom så kallade samarbetssamtal via Familjerätten får föräldrarna hjälp att samarbeta.
Vi på Familjerätten kan hjälpa till att ta fram juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge. Genom Familjerättens telefonrådgivning kan föräldrar få vägledning och svar på juridiska frågor.
Om föräldrarna, trots stöd, inte förmår att komma överens har Tingsrätten möjlighet att besluta i vårdnads, boende och umgängesfrågan.
Publicerad:
Senast uppdaterad: